Electric weekend 2.-4.8.2024.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna maan sähköautoyhteisö kokoontui Mäntyharjun Nurmaan kylään tutustumaan sähköisen liikkumisen uusiin innovaatioihin. Omia tuotteitaan ja palveluitaan esittelivät paikan päällä myös Mikkelissä toimivan kevyen liikkumisen klusterin yritykset.  

Nyt sieltä tulee Tesla kovaa vauhtia, varautukaa pysäyttämään, Electric Weekend -tapahtuman liikenteenohjaajat viestivät puhelimiinsa varmistaakseen, että osallistujat eivät huristele Woikoski Feeling  -matkailukeskuksen tienhaaran ohi.  

Matkailukeskuksen automuseon ulkoalueen näyttelyalueelle rakentui hulppea sähköautojen rivistö. Mikkelin kehitysyhtiö Miksein lipun alla esittäytyivät mikkeliläiset kevyen liikkumisen klusteriyritykset. 

©Päivi Kapiainen-Heiskainen, 2024

Sähköjetin tuoteperhe laajenee 

Viva Electric Jets -tuotemerkillä valmistetun vesijetin prototyyppi on ollut jo testikäytössä ja markkinoilla. Parin kuukauden kuluttua se saa uuden rungon.  

”Etenemme nyt tuotekehityksessä kahta polkua. Alamme rakentaa vesijetistä cruiser-versiota, joka soveltuu laajalle käyttäjäkunnalle. Tekeillä on myös prototyyppi GT-versiosta, eli kisaisemmasta versiosta. Ensimmäinen myyntituotteemme tulee markkinoille loppuvuonna”, vesijetin kehittäjä ja yrityksen osakas Henrik Kärkkäinen kuvaa.  

Kentältä on tullut toive myös ammattikäyttöön, kuten pelastuslaitoksen ja poliisin käyttöön soveltuvasta mallista, jossa olisi ammattilaisten toivomat säilytystilat ja jota voisi räätälöidä erityistarpeisiin.  

Yrityksen tulo markkinoille on ollut vauhdikas. Yritys aloitti Mikkelissä marraskuussa 2023 ja lähti saman tien messuille esittäytymään. Marraskuusta alkaen tuotekehitystä on tehty Mikkelissä.  

©Riikka Silkala, 2024

”Se oli nollasta puolessa vuodessa veteen. Prototyypistä saimme irti kaiken mahdollisen tiedon, jotta pääsimme suunnittelemaan seuraavaa versiota mahdollisimman nopeasti.” 

Kärkkäinen kuvaa, että sähköisen kevyen liikkumisen ympärillä on Mikkelissä nyt hyvä pöhinä.  

”Nyt olisi hyvä saada latureita sähköjeteille ja -veneille Mikkelin, Ristiinan ja Puumalan satamiin. Jos latauspisteitä olisi, niin noin kahden vuoden kuluttua pystyisi liikkumaan Saimaan kaupunkien väliä sähköisesti. Siinä missä moottoriveneen polttoaineeseen menee sata euroa, sähköinen liikkuminen maksaisi noin kymmenen euroa, mikä tekee sähköisestä vesillä liikkumisesta kuluttajille mielekästä.” 

Kärkkäinen muistuttaa, että pikalaturit soveltuvat vain välilataukseen. Sähköveneily kehittyy, kun tarjolla on riittävästi latauspisteitä, jotka voivat toimia satamissa myös energiavarastoina.  

”Tulevaisuutta ovat latauspisteet, jotka luovuttavat energiaa verkkoon ja ylläpitävät akkuja. Pian mökkien rannoissa ladataan aurinkopaneelien avulla sähköisten ajoneuvojen akkuja ja saadaan samalla sähköä mökkien, myös sähköttömien, tarpeisiin.” 

Aurora Powertrains kehittää akustoteknologiaa 

Sähkökelkkojen valmistajana maailman johtaviin yrityksiin kuuluva Aurora Powertrains on luonut Mikkeliin sähköisten akustojen tuotantolinjan. eSled-tuotemerkillä valmistetaan akkujärjestelmiä, joiden energiavarastoja voidaan hyödyntää niin sähköisen liikkumisen menopeleihin kuin kotitalouksien erilaisiin sähkön tarpeisiin. 

”Ideana on kaksisuuntainen virrankäyttö. Halvan sähkönhinnan aikana akustoja voi haluttaessa käyttää myös sähkövarastoina. Teemme yhteistyötä InterControl-yrityksen kanssa ja hyödynnämme sen latausinfraa. Olemme kokoluokaltamme vielä startup-vaiheessa akustoteknologian kanssa. Sydämemme on akusto- ja voimansiirto-osaamisessa ja räätälöityjen tuotteiden toimituksessa”, yrityksen brand manager Ismo Mäkinen kuvaa.   

©Riikka Silkala, 2024

Esillä tapahtumassa oli yrityksen valmistamalla sähkökelkka, jolla oli kilometrejä takanaan jo 150 000. 

”Olemme todistaneet tuotteemme toimivuuden. Meitä kiinnostaa jatkossa kehittää ratkaisuja myös työkoneille ja mobiililaitteille. Vientimme laajenee vauhdilla, sillä kiinnostusta on todella paljon. Eri sovellusten tuotekehitys vie kuitenkin aikaa ja tarvitaan lisärahoitusta. Meillä on tuotteessa oma, erilainen design ja olemme suunnitelleet tuotteemme alusta saakka toisin kuin markkinoilla olevat kilpailijat, jotka ovat vain jättäneet polttomoottorin pois. Tuotteemme ketteryys hämmästyttääkin kelkan testaajia.” 

Vienti vetää niin, että kauppaa on tehty jo napa-alueen pohjois- että eteläosiin. 

”Olemme toimittaneet ensimmäisen sähkökelkan jo Grönlantiin, ja myös Etelänavalle on lähdössä kelkka. Täällä Electric Weekendissä olemme juuri ydinkohderyhmän, alan edelläkävijöiden, parissa”, itsekin yrityksessä osakkaana oleva Mäkinen kuvaa.   

Aurora tekee tiivistä yhteistyötä Viva Jetsin ja Valkama Watercraftsin tuotekehittäjien kanssa hioessaan akkuteknologiaansa. Myös Valkaman kehittämästä sähkövenemallistosta oli esillä yksi vene Voikosken tapahtumassa.  

©Riikka Silkala, 2024

AMS Corporation kehitti siirrettävän DC-pikalatausaseman 

Mikkeliläisen AMS Corporationin tuotekehitys on saanut valmiiksi DC-pikalatausaseman, joka pystyy lataamaan 10-15 minuutissa sähköisen menopelin akustoon niin paljon sähköä, että sillä pystyy ajamaan jopa 300 kilometriä.  

Latausaseman erikoisuus on, että sitä voi kuljettaa ja käyttää tarvittaessa vaikkapa peräkärrystä.  

”Ideana on, että pikalatausasemaa voi siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. Esimerkiksi Nauvon saaristossa on paljon tarvetta kesäisin, mutta talvella asemalle löytyy käyttöä vaikkapa Inarista eli samaa laitetta voi ja kannattaakin siirtää paikkakunnalta toiselle.” 

Mikkeliläisyrityksen vetäjät haluaisivat löytää pikaisesti Saimaan ympäristöstä kokeiluympäristön tuotteelleen. Esimerkiksi venesatamista puuttuu latauspisteitä sähköveneille ja -jeteille.   

”Hidaslataus normaalista pistorasiasta voi kestää jopa 10 tuntia, joten satamien maine voi kärsiä siitä. Käyttöön pitää saada DC-pikalatauspisteitä. Paras pilottihankekumppani meille olisivat kaupungit ja kunnat. Investointi ei mene hukkaan, kun pikalatausasemaa voidaan siirtää tarpeen ja vuodenajan mukaan paikasta toiseen. Etenkin pienillä paikkakunnilla käytöstä tulee näin erittäin kätevää. Myös räätälöinti onnistuu, kun testaamme erilaisia käyttötarkoituksia ja pilottikokeiluun lähtevä asiakas hyötyy myös edullisen hinnankin kautta. Testikohde voisi olla vaikka jokin Saimaan alueen satama.” 

Yrityksen kehittäjät muistuttavat, että parhaillaan eletään sähköisen liikkumisen murrosta, sillä uudet akustot ovat tulossa. Tällä hetkellä akustojen omistajilla on mahdollisuus myös hinnoitella latauksia väljemmin.  

Päätuotteenaan AMS Corporation kehittää etäohjattavaa, osin autonomista UGV-laitetta, joka soveltuu pelastustehtäviin sekä logistiikka- ja puolustusalan käyttöön.  

©Riikka Silkala, 2024

Matkailukeskukset löysivät lumiskootterit 

Matkailuyrittäjinä Keski-Suomessa toiminut Kauppisen pariskunta on kehittänyt markkinoille eLyly-lumiskootterin, joka liikkuu jopa 30 kilometriä yhdellä latauksella. Menopeli soveltuu vaikkapa 1,5-3 tunnin ohjatuille retkille.   

”Tuotteemme on ensimmäinen lajiaan maailmassa. Sen ulkomuodon on suunnitellut muotoilija Harri Koskinen, ja suksi on Pusu-suksitehtaan tuotantoa. Meillä on Euroopan yhtenäispatentti, ja patentit ovat vetämässä Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Norjaan. Tuotteessamme on paljon ratkaisuja, joita ei markkinoilta löydy. Käytännössä vain noin 10 käyttämistämme komponenteista löytyy kaupasta, kaikki muu teetetään täällä kotimaassa eli tuote on Design from Finland ja avainlipputuote”, Pasi ja Minna Kauppinen kuvaavat. 

©Päivi Kapiainen-Heiskainen, 2024

Yritys myy tuotettaan jo kv. markkinoille. Etsinnässä on lisärahoitusta, jotta tuotteesta päästäisiin tekemään erilaisia versioita. eLylyn yrittäjäpariskunta toivoisi myös pääsevänsä osaksi mikkeliläisten klusteria.  

”Meillä on mahdollisuus valloittaa tällä tuotteella maailman markkinat ja tuoda suomalaiseen talvimatkailuun uusia, viihdyttäviä aktiviteettejä. Tuotteemme valmistus myös työllistää puu-, metalli-, muovi- ja sähköalan yrityksiä. Uskon, että samalla saamme luotua uudenlaista hypeä talvimatkailuun.” 

Laite on kevyt käsitellä, sillä se painaa akkuineen vain viitisenkymmentä kiloa. Yrityksen lumiskoottereita löytyy kotimaisista matkailukeskuksista, ja ensimmäiset on myyty myös Yhdysvaltoihin ja Norjaan. Kaikkiaan sähköskoottereita liikkuu jo maailmalla viitisenkymmentä. 

”Jotta vienti saadaan kunnolla liikkeelle, etsimme siihen rahoitusta. Näemme tässä tuotteessa oman kokemuksemme pohjalta valtavan potentiaalin talvimatkailulle. Tästä voi tulla uniikki skandinaavinen brändi: tanskalaisten hyggeilyyn verrattava, johon voi liittää monenlaisia talviretkeilyyn ja talvisessa luonnossa liikkumiseen liittyviä oheistuotteita.” 

©Riikka Silkala, 2024

Electric Weekend Woikoski järjestettiin 2.-4.8.2024 Woikoski Feeling -matkailukeskuksessa Mäntyharjun Nurmaalla. Tapahtumaan osallistui laaja joukko sähköisen liikkumisen edelläkävijöitä.  Woikoski Feeling on osa Woikoski Oy:tä. 

Mikkelin klusteri etsii mukaan uusia  sähköiseen kevyeen liikkumiseen tuotteita ja palveluita kehittäviä yrityksiä.  

©Päivi Kapiainen-Heiskainen, 2024

Lisätietoja: 

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei, projektipäällikkö Marjo Niittuaho-Nastolin, puh. 050 350 2055, sposti: marjo.niittuaho-nastolin(at)mikseimikkeli.fi